Ať se jakkoli snažíte udržet cibuli v jejím spánku aby v kuchyni plnila své poslání, příroda přece jen volá. Pokud se ve skladovacích prostorách teplota zvýší nad kritickou hranici, objevují se zelené listy a cibule měkne. Co s ní?
Nevyhazujte ji – nechte přírodu dokončit své dílo. Naklíčenou cibuli sice nezachráníte, s minimální námahou si však můžete vypěstovat nať, která dá korunu vašim pomazánkám a pokrmům. Stačí málo.
Dopřejte cibuli dostatek tepla a vody a ona neodolá. Začne růst téměř před vašima očima a vše, co dosud tvořilo její hodnotu se začne rozkládat a dodávat živiny nati. Potrvá jen několik dní, než se malé zelené listy rozvinou v plné kráse, abyste je mohli využít.
V panelákové kuchyni postačí sklenice, do které nalijete vodu a vložíte cibuli. Zatímco voda po několika dnech chytne jemně červenou barvu, kořínky, které se objeví, rychle zjistí, že jsou to právě dusíkaté živiny, které jsou jejich pokrmem.
Máte-li cibulí více, můžete použít větší nádobu, do které vsypete vlhký písek a cibule umístěte na něj. Nepotřebují hnojivo ani substrát – živiny si nesou s sebou.
Pokud se vám sbíhají slínky, měli byste vědět, že stejně proberete k životu i tu cibuli, která zatím spí. Vybírejte menší kusy, o to větší užitek z nich bude.